User Interface (Kullanıcı Arayüzü)

Merhaba değerli dostlar

Aşağıda vereceğim bilgiler Android Wear kitabımın ikinci bölümünden bir alıntıdır. 

Arayüzler uygulama kodları ve kullanıcı arasında bulunan yapılardır. Bu yapılar kullanıcının görebildiği ve etkileşimde bulunduğu tüm görsel öğeleri temsil eder. Kullanıcı ve uygulama arasındaki ilk bağ görsel öğeler ile sağlanır. Bundan dolayı görsellik bir uygulama için çok önemlidir. Hatta o kadar önemlidir ki, Play Store’da yayınlanan bir uygulama için mutlaka birkaç adet ekran çıktısı istenir. Çünkü kullanıcılar ekran çıktılarına yani dolayısıyla görselliğe bakarak uygulamayı yüklemeye karar verirler. Görselliğin kıymetli ve değerli olması konumundan kaynaklanıyor. Çünkü kullanıcı ve uygulama kodları arasında bulunan tek sınır burasıdır.

Aşağıda verilen resimde uygulama kodları ve kullanıcı arasında bulunan nesne, uygulamanın arayüzünü temsil etmektedir. Burada arayüzü temsil için duvar resmini kullandık. Size kalan duvarı en güzel şekilde çizmek ve boyamaktır. Duvar ne kadar estetik ve ilgi çekici ise müşteri sayısı da o oran da artacaktır.

Görselliğin bu denli önemli olmasından dolayı, Android işletim sistemi birçok arayüz bileşenine sahiptir. Bunların büyük bir kısmını ilk kitabımızda ele almıştık. Bu bölümde, önemli gördüğümüz ancak ilk kitaba alamadığımız arayüz bileşenlerinden bahsedeceğiz. Aslında burada size aktaracağımız arayüz bileşenlerine rağmen, anlatılacak daha birçok bileşenin olduğunu da eklemek isterim. Maalesef hepsini sizlere aktarma gibi bir imkânımız bulunmuyor. Yapmanız gereken diğer bileşenleri araştırıp bilgi sahibi olmaktır.

Bu bölümde aşağıda verilen kavramlar hakkında bilgi sahibi olacaksınız:

  • SearchView kontrolünü ve uygulama içi arama yapmayı,
  • Uygulama için ayarlar sayfası oluşturmayı,
  • Drag and Drop yani sürükle bırak işlemlerini,
  • Touch Gestures(Dokunma Hareketleri) ile çalışmayı,
  • Clipboard ile kopyalama ve yapıştırma işlemlerini
  • Ve son olarak App Shortcuts(Uygulama Kısa yolları) hakkında bilgi sahibi olacaksınız.

Uygulama İçi Arama Yapmak

Arama işlemlerini yapmak Android bir sistemde en temel kullanıcı ihtiyaçlarından bir tanesidir. Kullanıcı indirdiği ve kullandığı bir uygulamada, kendisini ilgilendiren konular hakkın da arama yapabilmelidir. Arama işlemi uygulama içinde veya internet üzerinde yapılabilir. Her iki durumda da kullanıcı bu işlemi yapma imkanına sahip olmalıdır.

Arama işlemi çekirdek işlemler içinde bulunduğundan dolayı Android bu işlemler için etkili ve güçlü bir arama yapısı sunar. Android ile gelen arama yapısı bizlere iki çeşit arama olanağı sağlar. Bunlar aşağıdaki gibidir:

  • Search Diyalog, arama işlemini açılan dialog pencerede yapılmasını sağlayan yapımızdır. Bunu kullandığımız zaman arama işlemi, açılan yeni bir pencere içinde yapılır. Search Diyalog aşağıdaki gibidir.

  • Search Widget, arama işlemini yapacak kontrolün etkinliğin içerisinde gömülmesini sağlayan yapımızdır. Bunu kullandığımız zaman arama işlemi mevcut olan etkinlik içerisinde yapılır. Genellikle etkinliğin App Bar kısmına küçük bir widget olarak eklenir. Bu yapı ile çalışırken Android ile gelen SearchView kontrolünü kullanacağız. Arama işlemlerinde en çok kullanılan yapımız budur. Örnek bir Search Widget aşağıdaki gibidir.

Bu iki yapıyı oluşturduktan sonra aşağıda verilen işlemleri yapabilirsiniz:

  • Sesli arama yapmak,
  • Kullanıcının yaptığı son aramalara dayalı olarak, arama önerileri eklemek,
  • Arama yapılan veriler için veri girişi yapıldığı zaman, uygun olan verileri bir pencerede listelemek

Bu işlemleri çok kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Özellikle kullanıcının yaptığı son aramalara dayalı olarak, arama önerileri eklemek veya uygulamada bulunan uygun verileri kullanıcıya sunmak çok önemlidir. Ayrıca sesli arama yöntemi ile işlemleri daha da hızlandırabiliriz. Bu sayede klavye kullanmadan kullanıcının söylediklerini metne dönüştürerek arama işlemini daha hızlı yapabiliriz.

NOT: Android ile gelen arama yapısı verileriniz içinde arama yapmayı sağlamaz. Burada anlatacağımız bilgiler arama işleminin görsel kısmıyla ilgilidir. SearchView içine girilen bir veriyi uygulamada bulunan veriler de aramak için uygun olan API’leri kullanmanız gerekiyor. Örneğin, SQLite ile saklanan veriler arasında arama yapmak için android.database.sqlite kütüphanesini kullanmanız gerekiyor.

Arama arayüz tasarımını oluşturmayı,Bölümün bu kısmını bitirdiğinizde,

  • Yapılan son arama verilerinden, arama önerileri oluşturmayı,
  • Uygulamaya özgü arama önerileri eklemeyi,
  • Ve son olarak yapılandırma işlemleri hakkında bilgi sahibi olacaksınız.

Android Wear isimli kitabımın bu bölümü toplamda 200 sayfadan fazla olup içerisinde çok sayıda örnek uygulamalar bulunmaktadır.

Kaynak: Android Wear ve İleri Android Uygulamaları isimli kitabım