Android Proje Tipleri

Android Studio ile aşağıda verilen projeleri geliştirebiliriz.

  • Phone ve Tablet
  • Wear
  • TV
  • Android Auto
  • Android Things

Şimdi bunlar hakkında kısaca bilgiler verelim. Ancak Android Things yeni olduğu için biraz daha ayrıntılı bilgi vereceğiz.

Phone ve Tablet

Akıllı telefon ve tabletler için proje geliştirmek için bu proje tipini seçmeliyiz. Telefon ve tabletler arasında sadece ekran boyutlarından kaynaklanan bir fark vardır. Bu farkı da hazırlayacağımız farklı arayüz dosyaları ile halledeceğimiz için her iki cihaz da aynı proje altında geliştirilebiliyor. Android işletim sisteminin en büyük özelliklerinden bir tanesi; farklı ekran boyutlarına uyumlu olacak arayüzler tasarlamaya izin vermesidir. Bu şekilde hazırlanan bir proje hem akıllı telefon hem de tabletlerde birebir aynı olacaktır.

 

Wear

Giyilebilir teknolojiler için uygulama geliştirmeyi sağlayan proje seçeneğidir. Burada ağırlıklı olarak akıllı saatlere uygulama yazılması sağlanır. Kitabımızın 5.bölümünde ayrıntılı olarak ele alacağımız bir proje tipidir.

Akıllı saatler için yayınlanan en son sürüm Android Wear 2.0’dır. Yazacağımız uygulamaları özellikle bu sürüm için geliştireceğiz.

Wear 2.0 ile gelen en önemli özellikler şunlardır:

  • Akıllı telefon olmadan Wi-Fi ile doğrudan internete bağlanabilmek,
  • Dairesel ekranlara uygun eğimli menüler hazırlamayı sağlamak,
  • Play Store yüklü olarak gelmesi. Bu sayede istediğiniz uygulamanın giyilebilir versiyonunu bir liste halinde görebilir ve istediğinizi yükleyebilirsiniz. Daha önceki sürümlerde, bir uygulamanın giyilebilir bir versiyonu varsa doğrudan yüklenirdi.
  • Google Fit için geliştirilen egzersiz modu ve daha birçok özelliğin eklendiğini görmekteyiz.

Wear 1.x ve Wear 2.0 arasında kullanım olarak da hatırı sayılır oranda bir fark vardır. Wear 2.0’ın geliştirilen arayüzü tamamen kullanıcı dostudur. Tabi aradaki farkı anlamanın en iyi yolu her ikisini de kullanmaktır.

Akıllı saatler için uygulama geliştirmenin temel esaslarını hatta daha ilerisini 5.bölümde göreceksiniz.

TV

Android TV, Google tarafından geliştirilen etkileşimli bir televizyon platformudur. Temel amacı televizyonların etkileşimli hale getirilerek daha işlevsel olmalarını sağlamak ve Android uygulamalarını televizyonlara taşımaktır. Televizyonlar hemen hemen her evde bulunan cihazlardan bir tanesidir. Bu cihazların daha işlevsel olması kesinlikle istenen bir özelliktir. Google bu gibi nedenlerden dolayı Android platformunu buraya taşıdı.

Televizyonlar için uygulama geliştirmeyi sağlayan bu projenin mantığı, telefon ve tabletlerdeki mantık ile aynıdır. Zaten Android’in en önemli özelliği farklı platformlar için aynı kütüphaneleri kullanarak uygulama geliştirmeyi sağlamasıdır.

Android Auto

Android Auto yüklü Otomobiller için uygulama geliştirmeyi sağlayan proje tipidir. Android platformu, uygulamanızı Android Auto çalıştıran araç konsol sistemleri ile çalışacak şekilde geliştirmenizi sağlar. Bu sistemler bir arabada kullanılabilen uygulamalar için basitleştirilmiş bir arayüz sağlar. Kullanıcı arabayla dolaşmaya çıktığı zamanlarda bile uygulamanızı yanına alabilir. Bu şekilde uygulamadan kopması engellenmiş olur. Yani Android platformu geliştirdiğiniz uygulamaya kullanıcının her yerden erişmesini sağlamak için her türlü imkana sahiptir.

Android Auto’nun geliştirilmesinin bir diğer nedeni de trafik kazalarını en aza indirmektir. Çünkü araç kullanan insanların çoğu, araçta oldukları zaman da bile telefon kullanmakta bu da dikkat dağınıklığı ve beraberinde kazaları getirmektedir. Hatta araç kazalarının %25-%30’u telefonuyla oynayan insanlardan kaynaklanıyor. Android Auto ile elleriniz direksiyonda gözleriniz yolda iken, akıllı telefonunuz ile iletişimde olabilirsiniz.

Android Auto yüklü bir araca akıllı telefonunuzu bağladığınız zaman, araç konsolunda gördüğünüz aslında telefonun kendi görüntüsüdür. Yani tüm servisler ve uygulamalar telefon ile sağlanır. Aslında bindiğiniz araç sizin akıllı telefonunuz olur. Aramalar veya mesajlar geldiği zaman telefona bakmanıza gerek kalmadan haberdar edilirsiniz.

Android Things

Android Things, dünya çapında her geçen gün daha da yayılan Internet of Things yani nesnelerin interneti için Google tarafından geliştirilen bir işletim sistemidir. İsminden de anlaşılacağı üzere bu işletim sistemi Android tabanlıdır. Google firmasının Android’i geliştirmesinin temel amacı, herkesin kendi uygulamasını geliştirmesini istemesidir. Bu felsefe ile hareket eden ve insanlara değer veren Google, geliştiricilere “Eğer bir uygulama geliştirebiliyorsanız, bir cihazda geliştirebilirsiniz” demekte ve bu amaç için Android Things işletim sistemini geliştirmektedir. Android Things isimli proje ile bu işletim sisteminde çalışacak uygulamalar geliştirebiliriz.

Aslında Google’ın nesnelerin interneti için geç kaldığını bile söyleyebiliriz. Çünkü Arduino gibi kartlar ile Android iletişimini sağlamak yerine, bu işlem için özel bir işletim sistemi geliştirmek ve bunu Raspberry gibi kartlara yükleyerek Android yüklü bir cihaz ile %100 uyumlu hale getirmek kesinlikle en ideal yoldur. Google bu gibi işlemlerin kolay bir şekilde yapılmasını sağlamak için Android Things işletim sistemini geliştirdi. Bu işletim sisteminin ne kadar tutulacağı doğrudan nesnelerin interneti ile ilgilidir. Nesnelerin interneti gelecek vaat ettiğine göre bu sistemin de vaat edecekleri mutlak surette kaçınılmazdır.  Google firması bu işletim sistemine IoT işletim sistemi demekle de nesnelerin interneti kavramına ne kadar inandığını göstermektedir.

Yeri gelmişken Google’a haksızlık yapılmaması adına; firma IoT işletim sistemi için gecikti desek de aslında en başından beri hayali nesnelerin haberleşmesidir. Android işletim sistemi şu an bile bu işlemi rahat bir şekilde yapabilmektedir. Örneğin Android işletim sistemi akıllı telefonlar, akıllı saatler, TV’ler ve arabalar için geliştirilmektedir. Şu an için geri planda kalan tek projeleri Google Glass yani akıllı gözlüklerdi. Yakın bir zamanda akıllı telefon, akıllı saat, TV ve arabalar iletişim halinde olacaktır. Şimdilik bu listeye telefon, saat ve TV’leri verebiliriz. Google, şu an için akıllı telefon, akıllı saat, TV ve arabaları birbirine bağlasa da tek eksiklik, geliştiricilerin kendi donanımlarını geliştirmesiydi. Android Things ile bu eksiklik giderilmiş oldu.

Android Things ile Google API’lerini, servislerini, SDK kütüphanelerini ve Google Cloud platformunu kullanabiliriz. Yani Raspberry gibi bir karta yüklediğiniz uygulama aşağıda verilen servisleri kullanarak istediğiniz bir işlemi yapabilir.

  • Firebase
  • Google Fit
  • Location
  • Google Maps
  • Nearby
  • Places
  • Mobile Vision
  • SafetyNet

Yukarıda verilen servisler Android Things tarafından desteklenmektedir.

Burada verilen bilgiler ışığında her bir projenin amacı Android’i farklı sistemlere taşıyarak her zaman bağlantıda olmayı sağlamaktır. Yani Android platformunu farklı kıta veya adaları birbirine bağlayan bir deniz gibi düşünebiliriz. İster araçta ister televizyonda isterse kolunuzdaki akıllı saat ile her zaman için Android ile iletişimde bulunabilirsiniz. Aslında Google firması yavaş yavaş ve hızlı hızlı nesnelerin internetine doğru bizleri sürüklemektedir.

Kaynak: Android Wear ve İleri Android Uygulamaları kitabım