Smart Mirror Yapımı

Merhabalar,

Smart Mirror projemiz hakkında bilmemiz gereken temel bilgileri ve kavramları size aktardıktan sonra şimdi akıllı aynamızı nasıl oluşturabiliriz bundan bahsetmek istiyorum. İhtiyacımız olan malzemelerin listesini daha önce paylaştım ancak burada ayrıntılı ve görsel olarak tekrar değinip daha sonra işlem adımlarına geçmek istiyorum.

Malzeme listesi aşağıdaki gibidir;

  • LCD/LED Monitör (21’’ VGA veya HDMI olabilir.) x 1

  • Çerçeve (Ahşap kullandık) x 1

  • Raspberry Pi 3 Model B x 1

  • Raspberry Pi 3 Model B için Power Adapter x 1

  • SD kart (16 GB) x 1

  • HDMI-to-VGA Cable (Monitör bağlantısı VGA ise) x 1

Bunları temin ettikten sonra akıllı aynamızı inşa edebiliriz.

Çerçeve Oluşturmak

Aynamız için öncelikle bir çerçeve oluşturmamız gerekiyor. Çerçeve için ahşap kullandık. Eğer okulunuzda Mobilya ve İç Mekan Tasarımı bölümü bulunuyorsa çerçevenizi orada hazırlamanızı tavsiye ediyorum. Hatta o bölümde okuyan öğrencileri de projeye dahil edebilirseniz proje amacına ulaşmış olur. Amacımız bölüm öğrencileri başta olmak üzere diğer bölümlerinde geliştirme aşamasına katılmasını sağlamaktır.

Bizim okulumuzda Mobilya bölümü olmadığından dolayı okulumuzun sürekli olarak iş yaptığı bir işletmeye yaptırdık. Tabi yapım aşamasına bizler de dahil olduk. Bu sayede ihtiyacımızı karşılayacak bir çerçeve üretebildik.

Oluşturduğumuz çerçevenin görselleri aşağıdaki gibidir.

Çerçevemizi oluştururken çift yönlü aynamızın montajını da yaptık. Özellikle bu aşamada çok dikkat etmenizi istiyorum. Çünkü kullandığımız çift yönlü ayna 18’’ x 24’’ boyutlarında olup, çerçeveyi uzun süre dikey olarak tuttuğunuzda görüntü bozulmaktadır. Bu noktada çift yönlü aynayı iki cam arasına alıp çerçeveye yerleştirmenizi tavsiye ediyorum. Eğer boyutu küçültürseniz böyle bir sorun ile karşılaşmayacaksınız. Ancak biz aynamızın ebat olarak büyük olmasını tercih ettik.

Çift yönlü ayna ve çerçevemizin montajını yaptıktan sonra aşağıdaki gibi aynamızın hazır olduğunu görebiliriz.

 

Monitörün Hazırlanması

Çerçeve ve çift yönlü aynamızı birleştirdik. Şimdi de kullanacağımız monitörümüzü hazırlayalım. Burada 21’’ ebatında Acer marka bir LED monitör kullandık. Daha iyi bir görünüm için monitörü çerçeveye ortaladık. Böylece ekranın tamamından faydalanmayı sağladık. Tabi buradaki işlemleri yapmadan önce monitörü demonte etmeniz ve sadece ekran kısmını kullanmanız gerekmektedir.

Öncelikle monitöre aşağıdaki gibi bir tahta monte etmemiz gerekiyor.

Bu uzun tahtayı kullanarak monitörü çerçeveye bağlamayı sağlayacağız. Bunu yaptıktan sonra işlemin önden görünüşü aşağıdaki gibi olur.

Dikkat edilirse ekranın dışında beyaz alanlar görünmektedir. Eğer bu şekilde çerçeveye monte edilirse beyaz veya parlak olan alanlar aynamızın görüntüsünü bozabilir. Bunun önüne geçmek için aşağıda görüleceği üzere parlak olan alanları siyah bant ile bantladık.

Bu işlemi yaptıktan sonra ekranın önden görünüşü aşağıdaki gibi olur.

 

Monitör ve Çerçeve Montajının Yapılması

Çerçeve ve monitörü hazırladıktan sonra şimdi bu ikisini birleştirmemiz gerekiyor. Bunun için aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterli olacaktır.

Monitörü çerçeveye yerleştirmek.

Monitörü çerçeveye vidalar yardımıyla monte etmek

 

Raspberry Pi 3 Model B ve Monitör Bağlantısını Yapmak

Çerçeve ve monitör bağlantısı yaptık. Sırada Raspberry Pi 3 Model B ve monitör bağlantısını yapmak var. Bunun için geliştirme kartımızı aşağıdaki gibi hazırlayalım.

Yukarıda geliştirme kartı için HDMI-to-VGA kablosunu ve güç adabtörü bağlantısının yapıldığını görebilirsiniz. Bununla birlikte RPi3 üzerinde 16 GB’lik bir SD kartımız bulunmaktadır. Bu karta bir sonraki başlıkta Android Things işletim sistemini nasıl yükleyeceğinizi göstereceğiz.

Yukarıda RPi3 ile monitör bağlantısını VGA kablosu ile sağladık. Ayrıca monitöre güç kablosu ile enerji bağlantısını sağlamayı unutmayınız.

 

Android Things’i Raspberry Pi 3’e Kurmak

Android Things işletim sistemini Raspberry Pi 3 kartına yüklemek için ihtiyacımız olan donanımları şunlardır:

  • En az 8GB kapasiteli SD kart. Biz 16 GB’lik bir SD kart tercih ettik.
  • Raspberry Pi 3’ü monitöre bağlamak için HDMI kablosu
  • Enerji Adaptörü
  • Kablosuz klavye ve fare

Yukarıda verilenleri temin ettikten sonra ihtiyacımız olan yazılımlarda aşağıdaki gibidir.

  • Raspberry Pi 3 için Android Things işletim sistemi imaj dosyası,
  • İmaj dosyasını SD karta yüklemek için Win32 Disk Imager programını indirmemiz gerekiyor. Bu programı aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

https://sourceforge.net/projects/win32diskimager/ 

Raspberry Pi 3’e yükleme işlemini yapmadan önce ihtiyacımız olan ilk dosya Android Things imaj dosyasıdır. Bu işlemi yapabilmek için öncelikle aşağıda verilen linki ziyaret ediniz.

https://developer.android.com/things/preview/download.html

Raspberry için imaj dosyası indirebilmek için Gmail hesabınızın olması gerekir. Giriş yaptıktan sonra aşağıdaki gibi bir ekran çıktısı ile karşılaşırız.

Raspberry için indirdiğimiz imaj dosyasını SD karta yüklemek için Win32 Disk Imager programını kullanacağız. Daha önce verdiğimiz linkten bu programı indirip bilgisayara kurduktan sonra uygulamayı açınız ve SD kartınızı bilgisayar bağlayınız.

 

Yukarıda görüldüğü gibi imaj dosyasını seçip Write deyiniz. Birkaç dakika içinde imaj dosyası SD kartınıza yüklenecektir. Bu işlem bittikten sonra artık kurulumu test edebiliriz.

Mikro SD karta yüklediğimiz işletim sistemini test etmek için SD kartımızı Raspberry PI kartına yerleştirmemiz ve aşağıda verilen bağlantıları kurmamız gerekiyor.

 

Yukarıda görüleceği üzere monitör, klavye, fare ve güç bağlantılarının nasıl yapılacağı gösterilmektedir. Raspberry PI’yi başlattıktan sonra bizi aşağıdaki ekran karşılar.

 

Birkaç dakika sonra aşağıdaki ekran ile karşılaşırız.

Eğer tüm işlemlerden sonra yukarıdaki ekranı görüyorsanız kendinizi tebrik edebilirsiniz. Çünkü kurulum işlemi bu ekranla birlikte başarıyla tamamlanmıştır. Şimdi Wi-Fi yapılandırmasını yapabiliriz.

Wi-Fi Ayarları

Android things yüklü bir kartı ağa bağlayabilmek için yapılması gereken işlemler oldukça basit. Windows işletim sisteminde kablosuz ağa bağlanmak için yapmanız gereken işlemlerin aynısını burada da yapacağız.

 

Öncelikle yukarıda ekran çıktısı verilen Android Things işletim sisteminde Connect to Network butonuna tıklayınız.

Açılan pencerede WiFi seçeneğine tıklayınız. Aşağıda görüleceği üzere mevcut tüm ağlar listelenir.

Ağınızı tespit edip şifrenizi girdikten sonra Connect seçeneğine tıkladığınızda ağ bağlantınız gerçekleşmiş olur. Android Things ile Wi-Fi bağlantısı bu kadar basit. İsterseniz LAN bağlantısı ile kablolu bir ağ bağlantısı da kurabilirsiniz. Tüm bu işlemlerden sonra Android Things ile uygulama geliştirmeye artık hazırsınız. Burada yapılan işlemleri YouTube kanalımda bulunan şu videoları izleyerek yapabilirsiniz.

1- Android Things İmaj Dosyasını İndirmek

2 – İmaj Dosyasını SD Karta Yazdırmak

3 – Test Etmek

 

Kurulumu Akıllı Ayna’da Test Etmek

Android Things işletim sistemini Raspberry Pi 3 ortamına yükledik ve çalıştırdık. Ayrıca wifi bağlantısını da sağladık. Şimdi yapılan işlemin akıllı aynada nasıl çalışacağını görelim.

Yukarıda görüleceği üzere akıllı aynamızda androidthings yazısını okuduk. Burası işletim sisteminin bizi karşıladığı giriş sayfasıdır.

Akıllı aynamızda Android Things işletim sistemine ait menü seçeneklerini görmekteyiz. Daha sonra geliştireceğimiz akıllı ayna uygulamasını yükledikten sonra aynamızda aşağıdaki bilgileri okuruz.

Bu işlemlerden sonra akıllı aynamız programlanmaya hazır bir hale gelmiş bulunmaktadır. Şimdi kodlara geçebiliriz…