İlk Android Projeyi Çalıştırmak

Merhaba değerli dostlar. “İlk Android Projemizi Oluşturmak” isimli yazıda Kotlin dili temel alınarak ilk Android projemizi oluşturmayı gösterdik. Bu yazıda geliştirdiğimiz uygulamayı akıllı telefona ve emülatöre nasıl yükleyeceğimizi göstereceğiz. Umarım faydalı bir yazı olur. Hazırsanız başlayabiliriz.

Run on a Real Device(Gerçek bir Cihazda Çalıştırmak)

Android Studio ortamında geliştirdiğimiz projeleri akıllı telefona yükleyip test edebiliriz. Bunu yapmadan önce akıllı telefonumuzu ayarlamak gerekiyor. Şimdi yapılması gerekenleri adım adım anlatalım.

1- Android akıllı telefonunuzu USB kablo ile bilgisayarınıza bağlayınız. Windows ortamında proje geliştirenlerin şu linkten USB driver indirmesi gerekiyor. Bunu indirip hemen kurun lütfen.

2- Akıllı telefonda Developer Options yani geliştirici seçenekleri altında bulunan USB debugging özelliğini açınız. Bunu yapmadan önce telefonunuzda geliştirici seçeneklerinin etkinleştirilmesi gerekiyor. Bu özellik yeni telefonlarda kapalı olarak gelir. Çünkü her kullanıcı Android uygulaması geliştirmiyor. Geliştirici özelliklerini etkinleştirmek için şu adımları takip edebilirsiniz.

  • Settings (Ayarlar) penceresini açınız.
  • System (Sistem) seçeneğini seçiniz (Bu seçenek Android 8.0 ve üstü sürümlerde vardır.)
  • Menüyü aşağıya doğru kaydırın ve About phone (Telefon hakkında) seçeneğini seçiniz.
About phone seçeneğini seçiniz
  • Açılan yeni sayfayı aşağıya doğru kaydırın ve Software info(Yazılım bilgileri) seçeneğini seçiniz.
Software info seçeneğini seçiniz.
  • Sayfayı aşağıya kaydırınız ve Build number (Yapım numarası) seçeneğine geliniz. Geliştirici seçeneklerini etkinleştirmek için bu seçeneğe art arda 7 kez dokunun.
Build number (7 kez art arda dokunun)
  • Bu işlemden sonra Settings (Ayarlar) sayfasına geri dönelim. En altta geliştirici seçeneklerinin olduğunu görmeniz gerekiyor.
Developer options (Geliştirici seçenekleri) etkin
  • Developer options sayfasını açalım ve aşağı doğru kaydırarak USB Debugging (USB Hata Ayıklama) seçeneğini bulalım.
USB Debugging (USB Hata Ayıklama) seçeneği
  • Bu seçeneğin yanında bulunan Check kutusunu işaretleyiniz. Aşağıdaki uyarı penceresi otomatik olarak açılır. Burada OK seçeneğine dokunmanız gerekiyor. Bu işlemle birlikte cihazınız herhangi bir bilgisayarda USB üzerinden hata ayıklama işlemi yapabilir.
Hata ayıklama izin talebi
  • Akıllı telefonu USB üzerinden bilgisayara bağladığınız anda aşağıdaki mesaj gösterilir. Burada bilgisayarın akıllı telefondaki verilere erişim yapmasına izin verilir.
USB connection – Veri erişim izni
  • Daha sonra aşağıdaki mesaj gösterilir. Burada bağlı olunan bilgisayar üzerinden Debugging işleminin kabul edildiği belirtilir. “Always allow from this computer” seçeneğini seçelim ki her defasında bu mesajı onaylamak zorunda kalmayalım.
USB Debuggin izni

3- Yukarıdaki son işlemle beraber akıllı telefona Android Studio üzerinden uygulama yükleyebiliriz. Daha önce oluşturduğumuz ilk uygulamada Run->Run “App” yolunu takip edelim veya Shift+F10 kısayol tuşuna basalım. Aşağıdaki gibi “Select Deployment Target” penceresi açılır.

Uygulamanın yükleneceği cihaz buradan seçilir. Benim tanımladığım cihaz LG’dir.

4- OK butonu ile seçtiğiniz cihaza uygulama yüklenir. Ekran görüntüsü aşağıdaki gibidir.

Akıllı telefona yüklenen uygulamanın ekran görüntüsü

Run on an emulator (Sanal Cihazda Çalıştırmak)

Şimdi geliştirdiğimiz uygulamayı sanal cihaza nasıl yükleyeceğimizi gösterelim. Bildiğiniz üzere herkesin akıllı telefon alma imkanı olmuyor. Eğer Android destekli bir akıllı telefona sahip değilseniz hiç üzülmeyiniz. Sanal cihazlar ile geliştirdiğiniz uygulamaları kolaylıkla test edebilirsiniz. Hatta cihazınızda son sürüm Android olmayabilir. Son çıkan Android sürümlere uyumlu projeleri de yine bu sanal cihazlarda deneyebilirsiniz.

  • Run->Run “App” yolunu takip edelim veya Shift+F10 kısayol tuşuna basalım. Aşağıdaki gibi “Select Deployment Target” penceresi açılır.
“Select Deployment Target”
  • Bu pencerede sol alt köşede bulunan Create New Virtual Device butonuna tıklayınız. Bu işlemden sonra Select Hardware ekranı açılır. Burada Phone kategorisine geliniz. Ben Pixel bir telefon seçtim. Siz size uygun olan veya istediğiniz bir cihazı seçebilirsiniz. Daha sonra Next ile devam edelim.
Select Hardware ekranı
  • Next butonuna tıkladıktan sonra System Image ekran açılır. Burada en son yayınlanan API seviyesini seçtim. Siz yine istediğiniz seviyede seçim yapabilirsiniz. Bazı API’ler yüklü olmayabilir. Bu gibi durumlarda bilgisayarınıza indirmeniz gerekir. Daha sonra Next ile devam ediniz.
System Image ekranı
  • Daha sonra Android Virtual Device (AVD) penceresi gösterilir. AVD Name alanına istediğiniz bir isim giriniz ve Finish butonuna tıklayınız.
Android Virtual Device (AVD) penceresi
  • Bu işlemlerden sonra tekrar Select Deployment Target penceresine geri dönersiniz. Aşağıda görüleceği üzere sanal cihazınız tanımlı ve listelenmiş olarak kullanımınıza sunulur.
Select Deployment Target penceresi

Sanal cihazı seçip OK butonuna tıkladığınızda sanal cihaz otomatik olarak başlatılır ve uygulamanız cihaza yüklenir. Şimdilik bu kadar. Görüşmek üzere hoşça kalın.

**Bana en büyük desteğiniz yazılarıma yorum yapmanız ve paylaşmanızdır.