Android Studio Kurulumu

Merhaba arkadaşlar! Android uygulamaları geliştirmeden önce bilgisayarınıza Android Studio geliştirme ortamını kurmanız gerekiyor. Bu yazıda Android Studio geliştirme ortamı hakkında bilgi verdikten sonra kurulum işlemini adım adım sizlere aktaracağım. Hazırsanız başlayalım.

Android Studio, Android uygulamaları geliştirmek için entegre geliştirme ortamına sahip resmi bir yazılımdır. Resmi olması Google tarafından geliştirilmesidir. Google bu geliştirme ortamına destek vermekte ve geliştirilmesini sağlamaktadır. Son 3 yıldır sürekli güncelleme işlemleri yapılmaktadır. Özellikle tercih edilmesinin en önemli nedeni; sadece Android uygulamaları geliştirmek için tasarlanmasıdır. IntelliJIDEA tabanlı olarak geliştirilen özel bir geliştirme ortamıdır. Güçlü kod editörü ve geliştirici araçlara sahiptir.

Android Studio ile ilgili genel özellikler şunlardır;

  • Gradle tabanlı esnek bir yapıya sahip olması (Android Studio, uygulamanızı derlemek ve oluşturmak için Gradle kullanır. Gradle, java projelerinizi derlemek için kullanılır. Android için özel bir yapıdır. )
  • Hızlı ve zengin özelliklere sahip emülatör ortamın sahip olması (Son yıllarda yayınlanan emülatörler hız olarak Genymotion’da bulunan emülatörlerin hızına hemen hemen ulaşmış durumda.)
  • Tüm Android cihazlarına uygun uygulama geliştirme ortamına sahip olması,
  • Yeni bir APK oluşturmadan, Projede yapılan değişiklikleri uygulayabilmesi,
  • Kod temaları ve GitHub entegrasyonuna sahip olması ve örnek kodları kolay bir şekilde çalışma ortamına eklemesi,
  • Kapsamlı test araçlarına sahip olması,
  • C++ ve NDK desteğinin olması gibi birçok özelliğe sahiptir.

Android Studio ile gelen en önemli gelişmelerden birisi, sanal cihazların hatırı sayılır bir hıza ve gerçekten faydalı özelliklere sahip olmasıdır. Android Studio geliştirme ortamını buradan indirebilirsiniz.

Android Studio geliştirme ortamını yüklemeden önce Java JDK’yı bilgisayarınıza kurmayı unutmayınız. Java JDK için bu linki kullanabilirsiniz.

Android Studio geliştirme ortamını indirdiyseniz çift tıklayıp kuruluma başlayabilirsiniz. Öncelikle aşağıdaki pencere sizleri karşılar.

Devam etmek için Next butonuna tıklayınız. Aşağıdaki pencere bizlere gösterilir. Bu pencerede Android Virtual Device (AVD) yani Android Sanal Cihaz yükleme yapmak isteyip istemediğinize karar verebilirsiniz.

Next butonuna tıkladıktan sonra aşağıdaki pencere bizlere gösterilir. Burada Android Studio ortamının nereye kurulacağını belirleyebilirsiniz.

Varsayılan kurulum yerini değiştirmeden Next ile devam ediniz.

Varsayılan ayarları değiştirmeden Next ile devam ediniz. Kurulum aşağıdaki gibi başlar.

Kurulum işlemi için biraz bekledikten sonra aşağıdaki pencere ile kurulumun tamamlandığı bilgisi verilir.

Next butonuna tıkladıktan sonra kurulum aşağıdaki pencereyi gösterir.

Kurulumu tamamen bitirmek ve geliştirme ortamını başlatmak için “Start Android Studio” seçeneğini check ediniz ve Finish butonuna tıklayınız.

Sonuçta aşağıdaki sayfayı görmeniz gerekiyor.

Tebrikler:) Android Studio ortamını başarıyla kurdunuz. Sonraki makalede ilk projemizi oluşturacağız. Görüşmek üzere takipte kalın!

**Bana en büyük desteğiniz yazılarıma yorum yapmanız ve paylaşmanızdır.