Raspberry Pi 3 B+ Satışta!

Merhaba arkadaşlar!

14.03.2018 Çarşamba günü sabahın erken saatlerinde önemli bir haber aldım: Raspberry Pi3 B+ Şatışta! İki yıldan fazla bir zamanda piyasada satılan Raspberry Pi 3 Model B’nin devamı olan bu geliştirme kartı gerçekten bizleri çok sevindirdi. Model B, bu süre zarfında dünya genelinde, 9 milyondan (Dünya genelinde satılan toplam Raspberry Pi sayısı 19 milyon) fazla satarak birçok okul, fabrika ve ofiste kullanılmaya başlandı.  Model B, Raspberry ailesinin 64 bit işlemcisine sahip olan ilk üyesidir. Model B+ ürünü de 64 bit olup arada 200 MHz’lik bir hız farkı ile gelmektedir. Yani Model B’de 1.2 GHz olan bu değer Model B+’da 1.4 GHz olarak gelmektedir.

Model B+, 14.03.2018 Çarşamba günü gelişmiş ağ özellikleri ve yükseltilmiş yeni bir işlemciyle bizlere sunuldu. Bu kartı Raspberry’nin onaylı satıcısı olan Samm Marketten satın alabilirsiniz.

Raspberry Pi 3 ‘ün son ürünü olan Model B+, 35$ fiyatıyla satışa sunulmaktadır. Ayrıca mevcut Raspberry Pi aksesuarları ile uyumlu olması için Raspberry Pi 3 B+ kartının tasarımı, Raspberry Pi 2 ve Raspberry Pi 3 modelleri ile aynıdır. Bu yeni modelin özellikleri aşağıdaki gibidir.

CPU Broadcom BCM2837B0 Dört Çekirdekli 64-bit 1.4GHz A53/ARMv8 işlemci
RAM 1GB LPDDR2 SDRAM
Wireless LAN Çift bant 2.4 + 5 GHz 802.11.b/g/n/ac

NOT: IEEE 802.11ac desteğinin olması 5G teknolojisi için oldukça önemlidir. Makalenin sonlarına doğru bir tahminde bulunacağım.

Ethernet 300Mbps Gigabit, PoE HAT uyumlu
Bluetooth 4.2, Düşük Enerji
GPIO 40 pinli header, güç giriş pinleri
Video HDMI, DSI ekran portu +  CSI kamera portu
Ses 4 kutuplu 3.5mm ses + kompozit video portu
USB 4 adet USB 2.0 + MikroUSB 5V/2,5A güç girişi
Multimedya H.264, MPEG-4 1080p@30, OpenGL 2.0
Hafıza Micro SD Kart girişi


Model B+ ile gelen özellikleri baz alarak şu çıkarımlarda bulunabiliriz.Model B’ye kıyasla daha hızlı bir işlemciye sahiptir. Ayrıca gelişmiş bir ısı dağıtıcısına sahip olan bu model selefine oranla daha hızlı ve daha performanslı çalışmaktadır. Model B+ daha iyi bir performans vaad etmekle beraber bunu test etmeden bilemeyiz. Aşağıda çoklu işlem (Multiple Processing) gerektiren uygulamalarda CPU’nun çoklu işlemlere nasıl davrandığını gösteren SysBench testinin sonuçları grafiksel olarak gösterilmektedir.

*Düşük sonuçlar daha iyidir.

Yukarıda verilen grafikte görüleceği üzere Model B+’ın çoklu işlemlere olan davranışı diğer modellere kıyasla oldukça iyi bir seviyededir.

Performansta en önemli etken CPU ama bu konuda RAM bellekte çok önemlidir. Özellikle RAM’e veri yazma veya okuma işleminde süresinin olabildiğince düşük yani hızın olabildiğince yüksek olması performansı doğrudan etkilemektedir. Model B+ ile gelen RAM’in yazma ve okuma hızı test edilerek aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir.

*Yüksek sonuçlar daha iyidir.

Yukarıdaki grafikte elde edilen sonuçlar, SysBench Memory testinden elde edilmiştir. Bu testte, RAM belleğe 1KB’lık okumalar gerçekleştirilir. Daha sonra okuma hızı MB/s biriminde bir çıktı olarak elde edilir. Bu şekilde RAM belleğe yapılan yazma ve okuma hızları tespit edilir.

USB 2.0 kanalı üzerinden bağlanan Ethernet portu, Model B+ ile gelen en önemli özelliklerden bir tanesidir. Bunun ne kadar verimli olduğunu ölçmek adına 100MB’lık (sıkıştırılmamış) bir dosyanın Pi kartlarına kopyalanması sağlayan bir test yapılmıştır. Bu test sonucundan elde edilen veriler aşağıdaki gibidir:

*Yüksek sonuçlar daha iyidir.

Yukarıdaki grafikte Gigabit Ethernet ile gelen Model B+ kartının açık ara önde olduğu görülmektedir.

Tüm bu avantajlarıyla birlikte hiçbir kaynakta değinilmeyen bir durumdan bahsetmek istiyorum. Burada vereceğim bilgi tamamen beni bağlamaktadır ve doğru olmayabilir. Ancak 5G teknolojisi hakkında ele aldığım bir makalede bu teknolojinin, IEEE 802.11ac geniş bant standartına dayanan mobil kablosuz ağ teknolojisi olduğundan bahsetmiştim.  Raspberry Pi ailesi içinde bu standart desteği ile gelen ilk geliştirme kartı Model B+ kartıdır. Bundan dolayı şunu diyebiliriz; ilerleyen zaman içinde 5G teknolojisine uyumlu olan Raspberry Pi kartılarını görebiliriz. Tabi dediğim gibi bu beni bağlayan ve doğruluğu resmi kaynaklarda onaylanmayan bir varsayımdır. Ancak böyle bir desteğin gelmesini özellikle isterim. Çünkü gelecekte IoT uygulamaları yaygın bir şekilde kullanılacak ve Edge Computing kavramı daha da değerli olacaktır. Raspberry Pi gibi gelişmiş bir kart yerel alanda bu işlemleri yapabilecek güçlü  bir donanımdır. 5G teknolojisine destek vermesi de gücüne güç katan bir gelişme olacaktır. 

NOT: Bu konu hakkında Rasperry ve MagPi’ye email attım. Genelde hemen cevap verirler ama bakalım Model B+’tan dolayı yoğun olabilirler. Cevap gelir gelmez buradan paylaşacağım.

Raspberry Pi 3 Model B+ nin yapısı ve bileşenleri aşağıdaki gibidir.

Son olarak Model B+ ile ilgili özellikleri ayrıntılı olarak sunmak ve bazı ekran görüntülerini sizinle paylaşmak istiyorum.

İşlemci Broadcom BCM2837B0, Cortex-A53/AMRv8

Quad-Core 64-bit SoC @ 1.4GHz

RAM 1GB LPDDR2 SDRAM
GPIO Genişletilmiş 40 Adet Pin
Video ve Ses 1 × HDMI

MIPI DSI Ekran Portu

MIPI CSI Kamera Portu

4 Kutuplu  3.5mm Ses + Kompozit Video Portu

Multimedya H.264, MPEG-4 decode (1080p@30)

H.264 encode (1080p@30)

OpenGL ES 1.1, 2.0 Grafik

Bağlantı 4 × USB 2.0 Port

2.4GHz and 5GHz IEEE 802.11.b/g/n/ac Kablosuz Yerel Ağ Bağlantısı

Bluetooth 4.2, BLE

Gigabit Ethernet, USB 2.0 Üzerinden (Maksimum 300Mbps)

Hafiza Micro SD Kart Girişi, işletim sistemi ve data için
Güç Beslemesi 5V/2.5A DC, Mikro USB Port Üzerinden

5V DC, GPIO Pinler Üzerinden

Ethernet Üzerinden Güç 
(Power over Ethernet, PoE )(Ayrı PoE HAT Gerekmektedir)

Çevre Şartları Operating temperature, 0–50°C
Üretim Desteği En az Ocak 2023’e Kadar Üretim Desteği