Kotlin ile Wear OS by Google Projesi Oluşturmak ve Akıllı Saate Yüklemek

Wear OS by Google ile akıllı saatlerde çalışan uygulamalar oluşturabilirsiniz. Önceki ismi Android Wear olan bu işletim sistemi 14 Mart 2018 tarihi itibariyle Wear OS by Google olarak değişmiştir. Ülkemizin bu alanda yazılan ilk ve tek kitabı olan Android Wear kitabının yazarı olarak bu kitabı alıp Java dilini kullanarak uygulama geliştirmenizi tavsiye ediyorum. Kitap hakkında ayrıntılı bilgileri şu linkten inceleyebilirsiniz.

Bu yazıda Kotlin dilini kullanarak ilk Wear OS by Google projemizi oluşturup smart watch yani akıllı saatimize yüklemeyi göstereceğiz. Android Studio ortamında File -> New -> New Project seçeneğine ulaşıp tıklayınız. Aşağıdaki ekran sizi karşılar.

Proje Tipi Seçme Sayfası

Yukarıda farklı proje tiplerinin olduğu görülmektedir. Bu proje tipleri hakkında ayrıntılı bilgi almak istiyorsanız bu linki inceleyebilirsiniz. Açılan sayfada Wear OS proje tipini seçelim ve Next butonuna tıklayalım.

Proje Yapılandırma Sayfası

Açılan sayfada yer alan alanlar şunlardır:

Name: Proje ismini girmemizi sağlayan alan. Verdiğimiz isimi:WearOS

Package name: Paket ismini girmemizi sağlayan alan. Paket ismi olarak com.mas.wearos belirledik.

Save location: Proje dosyasının nereye kayıt edileceğini belirlemeyi sağlar.

Language: Android Studio ortamında Kotlin ve Java dillerini kullanarak proje geliştirebiliriz. Amacımız Kotlin ile proje geliştirmek olduğundan bu dili seçiyoruz.

Minimum API level:
Bu projenin çalışacağı minimum Wear OS sürümünü belirlediğimiz alandır. Bu proje API 23 yani Android 6.0 ve üstü sürümlerde çalışacak şekilde ayarlandı.

Yukarıda verilen alanları istediğini şekilde belirleyebilirsiniz. Ayarları yaptıktan sonra Finish butonuna tıklayınız. Kütüphaneler eklendikten ve gradle işlemleri tamamlandıktan sonra projemiz aşağıdaki gibi oluşturulur.

Wear OS Projesi Görünümü

Amacımız bu projeyi akıllı saate nasıl yükleyeceğimizi göstermek olduğu için sadece res -> layout -> activity_main.xml dosyasını aşağıdaki gibi değiştirelim.

<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<androidx.wear.widget.BoxInsetLayout xmlns:android="http://schemas.android.com/apk/res/android"
    xmlns:tools="http://schemas.android.com/tools"
    android:layout_width="match_parent"
    android:layout_height="match_parent"
    android:background="@color/dark_grey"
    android:padding="@dimen/box_inset_layout_padding"
    tools:context=".MainActivity"
    tools:deviceIds="wear">
  
    <RelativeLayout xmlns:android="http://schemas.android.com/apk/res/android"
        xmlns:tools="http://schemas.android.com/tools"
        android:layout_width="match_parent"
        android:layout_height="match_parent"
        android:background="@android:color/white"
        tools:context=".MainActivity">
  
        <TextView
            android:id="@+id/tvCount"
            android:layout_width="wrap_content"
            android:layout_height="wrap_content"
            android:layout_centerInParent="true"
            android:text="Hello World!"
            android:textColor="@android:color/holo_blue_dark"
            android:textSize="30sp" />
  
    </RelativeLayout>
  
</androidx.wear.widget.BoxInsetLayout>

Bu işlemle beraber şimdi akıllı saatimize uygulamayı nasıl yükleyeceğimizi adım adım gösterelim. Öncelikle akıllı saatinizin settings yani ayarlar sayfasını açınız.

Akıllı Saat Settings yani Ayarlar Sayfası

Yukarıda gösterilen seçenekler arasından System(Sistem) menüsüne tıklayınız. Amacımız sizin Geliştirici Seçenekleri menüsünü aktifleştirmektir. Bunu yapmadığınız zaman Android Studio ortamından akıllı saatinize proje yükleyemezsiniz. Eğer sizde aktif ise System seçeneğinin altında Geliştirici seçeneklerini görmeniz gerekiyor. Eğer görünmüyorsa lütfen devam ediniz.

System (Sistem) Sayfası

System sayfasında bulunan About (Hakkında) seçeneğine tıklayınız.

About (Hakkında) Sayfası

About sayfasında bulunan Build Number (Yapın Numarası) seçeneğine art arda 7 defa tıklayınız. Bu işlemi yaptıktan sonra tekrar Ayarlar sayfasın geliniz.

Settings (Ayarlar) Sayfası

Yukarıda görüleceği üzere Developer Options (Geliştirici Seçenekleri) seçeneği System (Sistem) seçeneği altında bizlere gösterilir. Şimdi bu seçeneği seçiniz.

Developer Options (Geliştirici Seçenekleri) Sayfası

Açılan sayfada ADB debugging (ADB hata ayıklaması) seçeneğini aktifleştiriniz. Sayfayı biraz daha aşağı kaydırınız.

Developer Options (Geliştirici Seçenekleri) Sayfası

Sayfayı kaydırdıktan sonra Debug işlemi için iki seçeneğin bizlere sunulduğunu görürsünüz. Uygulama yüklemeyi Bluetooth veya Wi-Fi üzerinden yapabiliriz. Burada Debug over Wi-Fi yani Wi-Fi üzerinden hata ayıklama işlemini yapacağız. Bunun için bu seçeneği aktifleştiriniz. Aşağıdaki gibi göründüğünü kontrol ediniz.

Developer Options (Geliştirici Seçenekleri) Sayfası

Şimdi tekrar Ayarlar sayfasına geliniz.

Settings (Ayarlar) Sayfası

Ayarlar sayfasında Connectivity (Bağlantı Özellikleri) seçeneğini seçiniz.

Connectivity (Bağlantı Özellikleri) Sayfası

Açılan sayfada Wi-Fi seçeneğini seçiniz.

Wi-Fi Sayfası

Bu sayfadan kablosuz ağlara bağlanabilirsiniz. Yeni bir ağ eklemek için Add network (Ağ ekle) seçeneğini kullanabilirsiniz. Kablosuz şifre istenirse sistem sizi akıllı telefona otomatik yönlendirir ve şifre girmenizi sağlar. Sonrasında ağa rahatlıkla bağlanabilirsiniz. Bir ağa bağlandıktan sonra Developer Options (Geliştirici Seçenekleri) sayfasına geri dönelim.

Developer Options (Geliştirici Seçenekleri) Sayfası

Yukarıda Debug over Wi-Fi seçeneği ile bazı bilgilerin gösterildiğini fark ettiniz değil mi? Burada bizi asıl ilgilendiren otomatik olarak atanan IP numarasıdır. Benim kullandığım akıllı saat için otomatik verilen IP bilgisi 192.168.1.102‘dir. Bu sizde farklı olabilir. Buna mutlaka dikkat ediniz. Sizin saatiniz için verilen IP bilgisini kullanınız lütfen. Şimdi bilgisayarımıza dönelim ve Android Studio dosyalarımızın tutulduğu şu yola gelelim: C:\Users\DroidQ\AppData\Local\Android\sdk
Koyu renkli olan metin benim bilgisayarımın kullanıcı adı. Tabi ki bu da sizde farklı olabilir. Ayrıca şunu da belirtmek istiyorum. Android Studio programını kurduğunuz zaman varsayılan olark tüm dosyalar bu yola eklenir. Tabi siz kurulum esnasında başka bir yol belirtmediyseniz.

SDK Dosyalarımız

Yukarıda seçili olan platform-tools klasörünü seçiniz. Daha sonra bir parmağınız klavyenin SHIFT tuşunda iken farenin sağ tuşuna tıklayınız.

PowerShell

Açılan menüden yukarıda gösterildiği gibi PowerShell penceresini burada açın seçeneğine tıklayınız. PowerShell aşağıdaki gibi başlatılır.

PowerShell .\adb devices komutu çalıştığında

Burada öncelikle .\adb devices komutunu girip enter tuşuna bastığınız zaman yukarıdaki gibi bağlı olan cihazların listesine ulaşabilirsiniz. Bu komut zorunlu değil. Sadece bağlı olduğunuz cihazları listelemeyi sağlar.

PowerShell .\adb connect 192.168.1.102 komutunu yazalım.

Şimdi .\adb connect 192.168.1.102 komutunu yazalım. Burada verilen IP numarası akıllı saat için otomatik olarak verilen IP numarasıdır. Bu komut ile Android Studio geliştirme ortamının IP numarası verilen cihaza bağlanması istenir. Bunu yazıp enter tuşuna bastığınız anda akıllı saatinizde aşağıdaki değişikliği görmeniz gerekiyor.

Smart Watch

Eğer yukarıda verilen ekranı göremiyorsanız akıllı saatinizin Wi-Fi bağlantısını kontrol etmenizi öneririm. Eğer sayfa başarılı bir şekilde yukarıdaki gibi açılır ise en altta bulunan Always allow from this computer (Bu bilgisayardan gelen istekleri her zaman kabul et) seçeneğini seçiniz. Bu şekilde her zaman bu ekrana gelip bu işlemi yapmanız gerekmiyor. Ancak akıllı saatinize bir uygulama yüklemek için her zaman buraya kadar verdiğimiz adımları uygulamanız gerekiyor. Merak etmeyiniz birkaç denemeden sonra çok kolay olduğunu göreceksiniz. Ben sizler için ayrıntılı yazmaya çalıştım bundan dolayı gözünün korkmasın. Neyse bu seçeneği seçtikten sonra tekrar bilgisayara dönüp Power Shell sayfasını kontrol ediniz.

PowerShell

Bağlantı işlemi sağlandıktan sonra connected to 192.168.1.102 mesajını okumanız gerekiyor. Bu adımdan sonra Android Studio’da geliştirdiğimiz Wear OS projemizi akıllı saatimize yükleyebiliriz. Şimdi Android Studio ortamında Run -> Run App menüsünden veya Shift + F10 kısayolunu kullanarak projeyi çalıştırınız. Aşağıdaki ekran bizlere gösterili.

Select Deployment Target

Açılan sayfadan akıllı saatinizi seçiniz. Benim kullandığım saat HUAWEI WATCH olduğundan bunu seçtim. Sonrasında OK ile devam edelim. Uygulamanın yüklemesi için birkaç dakika bekledikten sonra akıllı saatinizin arayüzünde uygulama aşağıdaki gibi başlatılır.

Wear OS by Google Run App

Tebrikler ilk Wear uygulamanızı başarıyla yüklediniz.

**Bana en büyük desteğiniz yazılarıma yorum yapmanız ve paylaşmanızdır.