Android Wear ve İleri Android Uygulamaları

Merhaba arkadaşlar!

Android Wear ve İleri Android Uygulamaları kitabım 14.03.2018 tarihi itibariyle satışa sunulacaktır. Kitap satışı yapan tüm sitelerden ve kitap evlerinden temin edebilirsiniz. Kitabın içeriğini incelemek isterseniz şu linkten indirebilirsiniz.

 

Kitabın Kapsam ve Amacı

Android Wear ve İleri Android Uygulamaları isimli bu kitabımızın kapsamı oldukça geniştir. Kitabın amacı ise başlangıç ve orta seviyede Android bilgisine sahip olan geliştiricilere, ileri konular hakkında bilgi ve tecrübelerimizi paylaşmaktır.

Kitabımızın kapsamından kısaca bahsedersek şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Arayüz: Android ile gelen ve doğrudan arayüz ile ilgili olan; SearchView, Settings Activity, Drag and Drop(Sürükle ve Bırak), Touch Gestures(Dokunma Hareketleri), ClipBoard ve App Shortcuts (Uygulama Kısayolları) kavramları hakkında bilgi sahibi olacaksınız.
  • OpenCV: OpenCV görüntü işleme üzerine geliştirilen kütüphanelerden bir tanesidir. Burada hem görüntü işleme hakkında temel bilgilere hem de Android bir cihazda görüntü işlemenin nasıl yapılacağını sizlere aktaracağız.

  • Virtual Reality: Android uygulamalar için Sanal Gerçeklik uygulamaları geliştirebileceğiniz bölümdür. Virtual Raelity hakkında bilgilerin ve örnek uygulamaların olduğu bölümdür.

  • Android Wear: Android Wear ile giyilebilir teknolojilere özellikle akıllı saatlere uygulama geliştirmek için ihtiyacınız olan tüm bilgilere sahip olacağınız en etkileyici bölümlerden bir tanesidir. Etkileyici olmasının sebebi de akıllı saat gibi küçük elektronik cihazlara uygulama yazılmasını sağlamasıdır.

  • Android Third Party Library(Android 3.Parti Kütüphaneleri): Android uygulamalar için geliştirilen ve uygulamaların daha rahat bir şekilde geliştirilmesini sağlayan 3.parti kütüphaneler hakkında bilgi sahibi olacağınız bölümdür. Bu bölümde 3.parti kütüphanelerini; Interface (Arayüz), Network(Ağ) ve Veritabanı olmak üzere üç başlık halinde sizlere aktaracağız.
  • Android Things: Bu bölümde Android Studio 3.0 ile gelen ve yeni bir proje tipi olan Android Things ile nesnelerin interneti kavramında Android işletim sistemini etkin bir şekilde kullanmayı öğreneceksiniz. Android Things ve Raspberry Pi ile ilgili örnek çalışmaların ve devrelerin olduğu bir bölümdür.

 

İhtiyacımız Olan Donanımlar

Kitabın kapsamı hakkında sizlere bilgi verdikten sonra, şimdi de geliştirdiğimiz uygulamaları denemek için ihtiyacımız olan donanımlar hakkında gerekli bilgileri verelim. Kitapta bulunan uygulamaları etkin bir şekilde deneyebilmek için bu donanımları temin etmenizi kesinlikle tavsiye ediyorum. Uygulama geliştirirken bazı durumlarda emülatörleri de kullanacağız. Ancak uygulamaların nasıl çalıştığını net olarak görmek adına aşağıda verilen donanımları karşılamanız faydanıza olacaktır.

İhtiyacımız olan donanımlar ve gerekli bilgiler aşağıdaki gibidir:

Smart Phone (Akıllı Telefon)

Android Studio ile uygulama geliştirirken ihtiyacımız olan ilk donanım Android yüklü akıllı telefondur. Akıllı telefon için geliştirdiğimiz uygulamaların bazılarını sanal cihazları kullanarak deneyeceğiz. Fakat bazı uygulamalarda akıllı telefonun olması sizin için daha iyi olacaktır. Örneğin OpenCV ile ilgili uygulamalar da akıllı telefonun kullanılması sizin için daha verimli olacaktır.

Kitabı yazarken kullandığım akıllı telefon LG G4 modeliydi. Bu model de Android Marshmallow (Android 6.0 veya API 23) sürümü yüklü olarak gelmekte. Tabi bu telefonu almak zorunda değilsiniz. Çünkü akıllı telefonlar için uygulamalar geliştirirken minimum SDK olarak API 17’yi kullandım.  Bundan dolayı Android Jelly Bean (API 17) veya daha üstü bir sürüme sahip olan herhangi bir akıllı telefon da sizi rahatlıkla idare edebilir.

Tavsiyemiz Android Marshmallow (Android 6.0) veya daha üstü bir sürüme sahip olan akıllı bir telefon edinmenizdir. Bu sürümü tercih etmemizin sebebi, önceki sürümlere oranla yenilikçi özelliklerin bulunmasıdır. Örneğin bu sürümle birlikte izinler çalışma anında ve ihtiyaç duyulduğunda kullanıcıdan istenmektedir. İzinlerin bu şekilde alınması şüphesiz kullanıcı güvenliği için çok önemlidir.

Google Cardboard VR (Sanal Gerçeklik) Gözlüğü

Virtual Reality yani sanal gerçeklik ile ilgili bölümde geliştirdiğimiz uygulamaları denemek için kesinlikle Google Cardboard VR gözlüğüne sahip olmanız gerekiyor. Bu donanım ile ilgili ayrıntılı bilgileri 4.bölümde sizlere aktaracağız ancak bu bölüme başlamadan hemen önce aşağıda resmi verilen VR gözlüğünü almanızı kesinlikle tavsiye ediyoruz. Çünkü geliştirdiğimiz VR uygulamalarında en iyi deneyimi elde etmek için bu donanıma ihtiyacımız var.

Bu donanımı 15 lira gibi düşük bir fiyata temin edebilirsiniz. Fiyat olarak yüksek, donanım olarak daha kaliteli VR gözlükleri yok değil. Ancak 15 liralık bir Cardboard VR gözlüğü işimizi rahatlıkla görecektir.

Smart Watch (Akıllı Saat)

Android Wear ile ilgili bölümde geliştireceğimiz uygulamaları denemek için kullanacağımız donanım akıllı saattir. Bu bölümde son sürüm Wear 2.0 için uygulama geliştirdik. Bunu yapmamızın temel nedeni Wear 1.x ile kullanılan birçok sınıf veya kütüphanenin Wear 2.0’da kaldırılması ve yeni kütüphanelerin gelmesidir. Bu bölüme başladığım zaman Wear 2.0 daha yeni yeni yayılıyordu. Wear 1.x ile çok ciddi farklılıkların olduğunu görünce kitabın güncelliğini korumak adına Wear 2.0 sürümüne uygun uygulamalar geliştirmeye karar verdim. 

Kitabımızda akıllı saatler için geliştirdiğim uygulamaları denemek için Huawei Watch akıllı saatini kullandım. Bu saati alırken Wear 1.x yüklüydü. Ancak Mayıs 2017’nin başlarında Wear 2.0 güncellemesi geldi. Akıllı saatinizi alırken buna özellikle dikkat etmenizde fayda var. Uygulamaları çalıştıracağımız Huawei Watch aşağıdaki gibidir.

NOT: Akıllı saatler fiyat olarak yüksek donanımlardır. Kitapta geliştirdiğimiz akıllı saat uygulamalarının büyük bir kısmını sanal cihazlarda deneyebilirsiniz. Ancak akıllı saat ve akıllı telefonlar arasında veri transferini yapabilmek ve özellikle bu gibi uygulamaları geliştirmek için akıllı saatinizin olmasını kesinlikle tavsiye ediyorum.

Raspberry Pi 3

Android Things ile ilgili uygulama geliştirmek için ihtiyacımız olan son donanım Raspberry Pi kartıdır. Android Things, Google tarafından Internet of Things (IoT-Nesnelerin İnterneti) için geliştirilen bir işletim sistemidir. Bu işletim sistemini kullanabilmek için Raspberry Pi veya NXP gibi kartlara ihtiyacımız var.

Kitapta Android Things uygulamalarını geliştirmek için özellikle Raspberry Pi kartını kullandık. Bu donanım kesinlikle temin edilmesi gereken donanımlardan bir tanesidir. Çünkü Android Things ile ilgili geliştirdiğimiz uygulamaların tümünü bu kartta deneyeceğiz.

Android Things bölümüne başlamadan önce kesinlikle bu kartı almanızı tavsiye ediyoruz. Raspberry Pi 3 kartının görseli aşağıdaki gibidir.

Özet olarak aşağıda verilen tabloyu inceleyebilirsiniz.

Donanım Temin Durumu
Akıllı Telefon Bazı uygulamalar için temin edilmesi gerekiyor.
Google Cardboard Kesinlikle Temin Edilmelidir.
Akıllı Saat Bazı uygulamalar için kesinlikle temin edilmesi gerekiyor.
Raspberry Pi 3 Kesinlikle Temin Edilmelidir.

Kaynak: Android Wear ve İleri Android Uygulamaları kitabımdan